Harategi
kontzeptu berri bat
Nondik gatoz?
40 urtez lanean aritu ondoren Joxe Mari eta Maitek erretiroa hartu zutenean, bere seme Joxe Marik hartu zuen negozioaren erreleboa, harategia eraldatuz. Urteetan bere etxea izandakoak, kontzeptu berri bat du orain: proiektu berritzaile bat Ibarran, Gipuzkoan. Ezin da zalantzan jarri: hasieran, beldur pixka bat ematen zion betidaniko bezeroa, “Maria” andrea, beldurtuko ote zen. Baina tentuz eta mimo handiz lan egin ondoren, harro sentitzeko modukoa da lortutakoa. Sekula ikusi gabekoa da gaur egungo Joxe Mari Barriola Harategia, guztiz berria. Hori bai: tradizioari garrantzia emanda, betiko izaera galdu gabe.
Tradizioaren garrantzia
Belauntzatik Tolosara eta Izaskundik Leaburura. Ibarran edo inguruan hazten diren produktuetan sinesten dugu. Geneetan daramagu. Harakinen hirugarren belaunaldia izatea ez baita ahuntzaren gauerdiko eztula... Izaskungo Juanjoren txekorra, Berrobiko Lesmesek hazitako txerria edota Ibarrako Joxelu Lopek bere obradorean prestatutako jakiak aurki ditzakezu gure txokoan. Tradizioa eskaintzen dugu, eskuz eginiko produktuak bezeroen eskura jarriz.
Pauso bat aurreruntz, beti ere sustraiak alde batera utzi gabe
Hurbiltasuna
Gure premisetako bat saltzaile eta bezeroaren arteko oztopoekin haustea da, konfiantza eta bezeroarenganako tratu onena erraztuko duen espazio berri bat sortuz.
Konpromisoa
40 urteko tradizioarekiko kontsekuente izan eta aldi berean berrikuntzarekiko apostu indartsu bat egiten ari gara, produktuen eta prestaketa prozesuen arloan, bezeroari kalitate handiena eskaintzeko asmoz.
Berrikuntza
Gure produktu onenekin ikerketa eta prozesu esperimentalak burutzen ditugu. Produktu eta jaki prestatuen kontzeptu berriak eskaintzerako garaian, innobazioa da gure apustua.
Kalitatea
Gainerako produktu guztien moduan prestatzen dugu gure haragia: gure inguruko abeltzain eta hornitzaileen artean lehengai onenak bilatuz.
Joxe Mari
Gure aitonaren, osaben eta gurasoen tradizioari jarraituz, haragia da nire bizitza. Harategian hazi nahiz eltze tartean hezi naizenez, nire patua idatzia zegoen jada. Baina izaeraz bihurria dena beti bihurri denez, honetan ere, beste guztien berdina egitearekin konforme ez eta, nire estilora, ni neu naizen tankerako denda bat ireki dugu: gardena, irekia, konfiantzazkoa. Gure produktuak benetakoak dira, naturalak, etxekoak, etxerakoak eta bihotzez egindakoak.
Gure
produktuak
behia
txistorra
txekorra
idia
zezena
txerria
arkumea
txerrikumea
oilaskoa
indioilarra
espeziak
pastak
aurrez-prestaturikoak
hestebeteak
iberiar-produktuak
esnekiak
kontserbak
gaztagintza
Behi-aziendaren haragia oso elikagai nutritibo eta interesgarria da, dieta bariatu eta orekatu batean, balio biologiko altuko proteinak, mineralak eta B taldeko bitaminak gehitzen baitizkio. Pisu berdina hartu ezkero, behi zaharragoen haragian muskulu barneko gantza ugariagoa da, eta horrek hain berezita duen xamurtasuna ematen dio, nahiz eta den piezaren arabera, kantitatea desberdina izango den.
Adibidez, txuletek, solomoak edo azpizunak baino gantz gehiago du. Gure dendan eskaintzen ditugun haragi piezak, inguruko herrietako baserrietan hazitako behienak dira. Kalitatea bermatzen da horrela. Behi hauek, aske eta bazka natural eta transgeniko gabeko pentsuen bidez hazitakoak dira. Animalia hiltzen den momentuan duen adinaren arabera, haragiaren xamurtasun, goxotasun eta zaporea aldatuko dira. Baina beste baldintza batzuk ere badaude; hala nola, animaliaren genetika, hazia izan den modua, edo erosten dugun zatiaren araberakoa. Merkatuan, mozketa mota desberdinak aurkitu ditzakegu eta, begiratzen dugun sailkapenaren arabera, behiaren 27 mozketa mota ere aurkitu ditzakegu.
Halere, mozketa mota garrantzitsuenak, zortzi funtsezkoenetan sailkatzen dira: hanka (biribilkia), azpizuna, solomoa, saihetsak, sorbalda, paleta, ukondoa eta azkenik, bularra.
Nola ez ba… Txerri hoberenetik, txistorra hoberenak lortzen dira. Eta Barriola Harategian gure betiko txistorra gorriaz oso harro gaude, sariren bat edo beste jaso dugularik. Dakigun bezala, txistorra, Euskal Herrian eta Aragoin jatorria duen hestebetea da, txerriaren haragi freskoa, baratxuria, gatza eta piperrautsez egindakoa. Baina gure Joxe Mariren ezinegona ezaguna da; eta guk, haratago joan nahi izan dugu bi mota desberdinetako txistorra esklusiboak garatuz: txistorra berdea eta txistorra beltza. Txistorra berdearen osagaiak, txerri haragia, baratxuria, gatza, klorofila (koloratzaile naturala) eta nola ez, gure Ibarrako piparra dira. Txistorra beltzaren osagaiak berriz, txerri haragia, gatza, begihandien tinta (koloratzaile naturala) eta baratxuri beltza dira.
Joxe Mari Barriola Harategiko txekorrak, behiak bezalaxe, inguruko baserrietan hazitakoak dira; larreetan aske eta modu naturalean elikatutakoak. Txekorren kasuan, hazte prozesuko ziklo naturalak errespetatzen dira; alegia: txekorrei beraien amaren ondoan egoten uzten zaie titia kendu arte, garapen hobea eta animaliaren ongizatea lortuz, honela, txekorraren haragiaren zapore eta propietate naturalak lortuaz. Mingainetik isatsera.
Txekorretik dena aprobetxatzen da gure dendan. Gure dendako txekor xerrak ezin hobeak dira, zuntz muskularrarengandik perpendikularki ebakitzen baitira, horrekin, testura biguna lortuz. Txekorraren zati desberdinetakoak izan daitezke, sorbalda edo solomokoak: xerra fina bada, mota desberdinetako jakiak prestatzeko aproposa da, adibidez, su geldoan sukaldatzeko, saltsekin. Bestalde, xerra lodia bada, gorputz gehiago eta pisu gehiago duenez, aproposa da erretzeko.
Txekor txuletak, beheko solomotik edo agujatik lortzen dira (lepoalderagoko zatia), eta garbi garbi prestatzen ditugu, inperfekziorik gabe eta gainazal leunarekin, azal guztia batera eta berdin erre dadin. Nahi den puntuan sukaldatu daitezke: bai gisatuak, erreak edo, lodiagoak badira, parrillan. Txekor azpizuna izango da ziurrenik zati fin eta delikatuena, beheko solomoaren barrualdean aurkitzen dena. Zati oso edo medailoietan xerratua bada, plantxan, parrillan, labean ala zartagian sukaldatu daitezke. Txuletak, xerrak eta azpizunak, abantaila bat dute gainera: soberan gelditzen diren haragi zatiekin, haragi xehatua egin daiteke, sukaldean modu askotara erabil daitekeelarik. Berezitasun bezala aipatu, Barriola Harategian, txuletarekin eginiko hanburgesak egiten direla.
Cras vel odio at justo lobortis maximus. Proin eleifend vehicula placerat. In rhoncus at diam ac malesuada. Duis eleifend odio velit, id ornare augue rutrum vitae. Suspendisse potenti. Nullam vestibulum eu justo id vestibulum. Cras venenatis nulla eu libero rhoncus consequat. Integer sit amet fringilla nisl. Duis sit amet ipsum nec lectus maximus pharetra. Aliquam luctus euismod magna pellentesque porttitor. Nullam justo purus, elementum at varius quis, suscipit nec orci. Etiam nec nisl facilisis, pharetra velit posuere, auctor velit. Integer maximus, velit non fringilla fringilla, magna ipsum tempor felis, sit amet consectetur purus purus eget sem. Phasellus consectetur libero vitae ligula fringilla, eu sollicitudin felis rhoncus.
Cras vel odio at justo lobortis maximus. Proin eleifend vehicula placerat. In rhoncus at diam ac malesuada. Duis eleifend odio velit, id ornare augue rutrum vitae. Suspendisse potenti. Nullam vestibulum eu justo id vestibulum. Cras venenatis nulla eu libero rhoncus consequat. Integer sit amet fringilla nisl. Duis sit amet ipsum nec lectus maximus pharetra. Aliquam luctus euismod magna pellentesque porttitor. Nullam justo purus, elementum at varius quis, suscipit nec orci. Etiam nec nisl facilisis, pharetra velit posuere, auctor velit. Integer maximus, velit non fringilla fringilla, magna ipsum tempor felis, sit amet consectetur purus purus eget sem. Phasellus consectetur libero vitae ligula fringilla, eu sollicitudin felis rhoncus.
Gure dendan eskaintzen den txerri haragia, inguruko landetxe/baserrietatik erosten dugu, kalitate altu eta osasun berme guztiak izanik. Txerriaren hazte-prozesua aire librean egiten da, animaliaren ongizatea errespetatuz, denetariko pentsuez eta baliabide naturalen bitartez elikatuz.
Txerriaren haragia antzinatik jaten da, nahiz eta azkenaldi honetan, haragi ez oso osasuntsu moduan deskribatu den maiz. Hala eta guztiz ere, ikerketa askok baieztatzen duten moduan, haragi honek edozein adinetako populazioaren ohiko jaki izan beharko luke, dituen nutrizio ezaugarri onengatik.
Gure kulturan, funtsean, bi txerri mota ezagutzen dira: zuria eta iberiarra. Lehenak errendimendu handia du, eta bere haragia gihartsuagoa da. Bigarrena aldiz, ezkurrez edo pentsuz elikatzen da eta mendian hazten da. Batez ere, hestekietarako erabiltzen da eta bere haragia oso desiratua eta ondo ordaindua da. Gure dendan, bi txerri mota hauen produktuak ditugu. Txerri zuriaren produktu freskoak (xerrak, txuletak, azpizunak…) baita haragiarekin eginiko produktuak ere, txistorrak edo saltxitxak barne.
Cras vel odio at justo lobortis maximus. Proin eleifend vehicula placerat. In rhoncus at diam ac malesuada. Duis eleifend odio velit, id ornare augue rutrum vitae. Suspendisse potenti. Nullam vestibulum eu justo id vestibulum. Cras venenatis nulla eu libero rhoncus consequat. Integer sit amet fringilla nisl. Duis sit amet ipsum nec lectus maximus pharetra. Aliquam luctus euismod magna pellentesque porttitor. Nullam justo purus, elementum at varius quis, suscipit nec orci. Etiam nec nisl facilisis, pharetra velit posuere, auctor velit. Integer maximus, velit non fringilla fringilla, magna ipsum tempor felis, sit amet consectetur purus purus eget sem. Phasellus consectetur libero vitae ligula fringilla, eu sollicitudin felis rhoncus.
Cras vel odio at justo lobortis maximus. Proin eleifend vehicula placerat. In rhoncus at diam ac malesuada. Duis eleifend odio velit, id ornare augue rutrum vitae. Suspendisse potenti. Nullam vestibulum eu justo id vestibulum. Cras venenatis nulla eu libero rhoncus consequat. Integer sit amet fringilla nisl. Duis sit amet ipsum nec lectus maximus pharetra. Aliquam luctus euismod magna pellentesque porttitor. Nullam justo purus, elementum at varius quis, suscipit nec orci. Etiam nec nisl facilisis, pharetra velit posuere, auctor velit. Integer maximus, velit non fringilla fringilla, magna ipsum tempor felis, sit amet consectetur purus purus eget sem. Phasellus consectetur libero vitae ligula fringilla, eu sollicitudin felis rhoncus.
Oilaskoa, duela lau mila urte inguru hasi ziren etxekotzen Indo bailaran, Asia hegoaldeko erreka baten inguruan. Merkatal trukeen bidez bere kontsumoa zabalduz joan zen, guregana iritsi arte. Historian zehar, oilaskoaren kontsumoak gora-behera handiak izan ditu. Duela urte batzuk arte, oilaskoa jatea, luxu bat zen Espainian, eta familiarteko ospakizunetako, igandeetako eta jai egunetako jaki aparta zen, tradizionalki, familiarteko ospakizun garrantzitsuenarekin erlazionatzen zelarik (adib. Eguberriekin). Halere, haragi honen eskaera handia ikusirik, aleez elikaturiko
oilaskoetatik, intentsiboki elikatutako oilaskoetara igaro gara. Horrela, bere prezioa asko jaitsi da, gaur egun haragirik merkeena izatera iritsi arte. Baina prezio eta kalitate ona batera joan daitezke, Barriola Harategian frogatu daitekeen bezala. Gure oilaskoak inguruko landetxeetan erosten ditugu, elikagaien kalitatearen bermearekin eta osasun segurtasunarekin,; erakunde ofizialek ziurtatutako produktuak direlako.
Prozesu guztia kontrolatzen dute, hazkuntzatik hiltzera arte. Gure dendan, landetxeko oilaskoez gain, baserriko oilaskoak ere baditugu. Azken hauek, aleen bidez elikatzen dira, larre librean eta sendagairik gabe. Landetxeko oilaskoen aldean, hauek denbora gehiago behar izaten dute hiltzeko pisua hartu arte, baina oilasko industrialen haragia baino goxoagoa dute, gantz gutxiagokoa eta tinkoagoa.
Oilaskoarekin gertatzen den moduan, Barriola Harategian eskaintzen dugun indioilarrak jakien arau eta osasun segurtasun guztiak betetzen ditu; eta inguruko landetxeetan erosten da, kalitatea bermatuz. Indioilarraren haragia etekin handiko produktua da, bai produktore zein kontsumitzaileentzat. Haragi kilo bakoitzeko, jateko 600 gramo haragi lortzen baitira. Azken urteetan, indioilarra
dietetan gero eta gehiago sartzeko arrazoiak badaude: haragi garbia da, digeritzen erraza eta gantz eta kolesterol gutxikoa. Oilaskoarekin batera, indioilarrak dituen abantailetako bat da hipoalergenikoen dietan sartu daitekeela. Azken hamar urteetan, ez da mediku literaturan zantzurik agertu, inork, haragi hau jan eta gero alergiarik izan duenik.
Cras vel odio at justo lobortis maximus. Proin eleifend vehicula placerat. In rhoncus at diam ac malesuada. Duis eleifend odio velit, id ornare augue rutrum vitae. Suspendisse potenti. Nullam vestibulum eu justo id vestibulum. Cras venenatis nulla eu libero rhoncus consequat. Integer sit amet fringilla nisl. Duis sit amet ipsum nec lectus maximus pharetra. Aliquam luctus euismod magna pellentesque porttitor. Nullam justo purus, elementum at varius quis, suscipit nec orci. Etiam nec nisl facilisis, pharetra velit posuere, auctor velit. Integer maximus, velit non fringilla fringilla, magna ipsum tempor felis, sit amet consectetur purus purus eget sem. Phasellus consectetur libero vitae ligula fringilla, eu sollicitudin felis rhoncus.
Cras vel odio at justo lobortis maximus. Proin eleifend vehicula placerat. In rhoncus at diam ac malesuada. Duis eleifend odio velit, id ornare augue rutrum vitae. Suspendisse potenti. Nullam vestibulum eu justo id vestibulum. Cras venenatis nulla eu libero rhoncus consequat. Integer sit amet fringilla nisl. Duis sit amet ipsum nec lectus maximus pharetra. Aliquam luctus euismod magna pellentesque porttitor. Nullam justo purus, elementum at varius quis, suscipit nec orci. Etiam nec nisl facilisis, pharetra velit posuere, auctor velit. Integer maximus, velit non fringilla fringilla, magna ipsum tempor felis, sit amet consectetur purus purus eget sem. Phasellus consectetur libero vitae ligula fringilla, eu sollicitudin felis rhoncus.
Cras vel odio at justo lobortis maximus. Proin eleifend vehicula placerat. In rhoncus at diam ac malesuada. Duis eleifend odio velit, id ornare augue rutrum vitae. Suspendisse potenti. Nullam vestibulum eu justo id vestibulum. Cras venenatis nulla eu libero rhoncus consequat. Integer sit amet fringilla nisl. Duis sit amet ipsum nec lectus maximus pharetra. Aliquam luctus euismod magna pellentesque porttitor. Nullam justo purus, elementum at varius quis, suscipit nec orci. Etiam nec nisl facilisis, pharetra velit posuere, auctor velit. Integer maximus, velit non fringilla fringilla, magna ipsum tempor felis, sit amet consectetur purus purus eget sem. Phasellus consectetur libero vitae ligula fringilla, eu sollicitudin felis rhoncus.
Joxe Mari gai honetan aditua da, bere ibilbidean zehar gai honi buruzko kurtso desberdinak egin baititu, baita enpresa desberdinetan lana egin ere. Beraz, baieztatu daiteke, badakigula nahikoa merkatuko produktu hoberenak bereizi eta aukeratzeko. Hestebeteak, haragiz eginiko produktuak edo jaki desberdinak dira; non haragi xehatua, gantzak, gatza, gozagarriak, espeziak eta gehigarriak tripa natural edo artifizialean sartzen diren. Halere, kaleko hizkuntzan hestebete deitzen zaien produktu batzuek, ez dituzte baldintza guzti hauek betetzen. Hestebeteak oso antzinatik datoz; eta berez, jakiak mantentzeko beharraren ondorioz sortu ziren. Bere ondorengo bilakaerak, ezaugarri desberdinak dituzten askotariko produktuak sortzera eraman gaitu, eskuragarri dauden lehengaien arabera eta klima baldintzen arabera.
Iberiar produktuak, iberiar txerria jatorri duten produktuak dira. Iberiar penintsulako bertako arraza izanik, larrean aske hazitakoak eta beraien elikadura apartarekin, oso estimatuak dira gastronomian. Barriola Harategian lehengaiek berezko duten zelaietako usaina, tradizioa eta artisauen maitasunez landutako produktuak aukeratzen ditugu. Eta nola ez, lantze prozesu guztian zehar,
elikagaien segurtasuna bermatzeko beharrezko diren neurriak betetzen dituztenak.
Ezkurrez edo alez elikatutako txerrien urdaiazpiko edo besoak.
Cras vel odio at justo lobortis maximus. Proin eleifend vehicula placerat. In rhoncus at diam ac malesuada. Duis eleifend odio velit, id ornare augue rutrum vitae. Suspendisse potenti. Nullam vestibulum eu justo id vestibulum. Cras venenatis nulla eu libero rhoncus consequat. Integer sit amet fringilla nisl. Duis sit amet ipsum nec lectus maximus pharetra. Aliquam luctus euismod magna pellentesque porttitor. Nullam justo purus, elementum at varius quis, suscipit nec orci. Etiam nec nisl facilisis, pharetra velit posuere, auctor velit. Integer maximus, velit non fringilla fringilla, magna ipsum tempor felis, sit amet consectetur purus purus eget sem. Phasellus consectetur libero vitae ligula fringilla, eu sollicitudin felis rhoncus.
Gure dendan aurkitu daitezkeen kontserba eta laten aukera oso zabala da. Bertan, kalitatezko kontserbak, marka berritzaileak, entzutetsuak eta artisauen maitasunarekin egindakoak aurki daitezke.Berduren kontserbak, arrainenak, saltsak, tomateak, eta nola ez, Ibarrako hiru produktoreen piparren kontserbak aukeran. Gure haragientzat osagarri ezin hobeak.
Cras vel odio at justo lobortis maximus. Proin eleifend vehicula placerat. In rhoncus at diam ac malesuada. Duis eleifend odio velit, id ornare augue rutrum vitae. Suspendisse potenti. Nullam vestibulum eu justo id vestibulum. Cras venenatis nulla eu libero rhoncus consequat. Integer sit amet fringilla nisl. Duis sit amet ipsum nec lectus maximus pharetra. Aliquam luctus euismod magna pellentesque porttitor. Nullam justo purus, elementum at varius quis, suscipit nec orci. Etiam nec nisl facilisis, pharetra velit posuere, auctor velit. Integer maximus, velit non fringilla fringilla, magna ipsum tempor felis, sit amet consectetur purus purus eget sem. Phasellus consectetur libero vitae ligula fringilla, eu sollicitudin felis rhoncus.
Kontaktua
Mezua bidali da. Mila esker.